Info Brazilie

Lokaal reizen in Brazilië is altijd eenvoudig. Openbaar vervoer buiten de Amazone is over het algemeen per bus of vliegtuig, maar er zijn ook enkele passagierstreinen. Hoe u ook reist, de diensten zullen vol en overvloedig zijn en, afgezien van vliegtuigen, redelijk goedkoop. Autoverhuur is mogelijk, maar het rijden in Brazilië is niet voor angsthazen. Liften, over elke afstand, wordt niet aanbevolen.

Met het vliegtuig

Het is niet verwonderlijk dat een land zo groot als Brazilië sterk afhankelijk is van vliegreizen; in sommige delen van Amazônia zijn luchtverbindingen belangrijker dan wegen en rivieren.

Elke stad heeft minstens een landingsbaan en alle steden hebben luchthavens, meestal op enige afstand van de stad, maar niet altijd: Santos Dumont in Rio, Congonhas in São Paulo en Guararapes in Recife zijn allemaal behoorlijk centraal. De luchthavens van Brasília, Congonhas en vooral Guarulhos in São Paulo zijn chronisch druk, met lange check-in-lijnen. Als u internationaal vanuit Guarulhos vliegt, voeg dan minimaal een extra uur toe om rekening te houden met de fenomenale wachtrijen om door de paspoortcontrole te komen, en wees niet verrast bij aankomst, want het duurt een uur of langer om de douane en immigratie te wissen. Als u met kinderen reist, ga dan rechtstreeks naar de voorkant van de lijnen: gezinnen, zwangere vrouwen en senioren hebben voorrang.

Luchtpassen

Wanneer u uw internationale ticket koopt, moet u overwegen of u een Air Pass kunt toevoegen, maar houd er rekening mee dat de opkomst van budgetmaatschappijen in het land betekent dat ze nu alleen zin hebben als u een reeks lange-afstandsvluchten plant – vanaf Ten zuiden van de Amazone en terug via het noordoosten bijvoorbeeld.

Als Brazilië maar één halte op een langere reis is, overweeg dan de Mercosur Airpass, die acht luchtvaartmaatschappijen van Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay omvat. De regels zijn tamelijk gecompliceerd, maar de passen laten in principe twee tussenlandingen per land (plus vertrekpunt) toe tot een maximum van acht, hoewel een extra tussenstop toegestaan ​​is om je gebruik te laten maken van zowel de Argentijnse als de Braziliaanse luchthavens bij Iguaçu Falls. De route moet uit ten minste twee landen bestaan ​​en de prijs van een pas is gebaseerd op het aantal gevlogen mijlen, wat altijd goedkoper uitpakt dan het kopen van reguliere tickets. Prijzen kunnen worden beïnvloed door de tijd van het jaar dat u reist.

Als Brazilië je enige bestemming is, kan de TAM Air Pass een enorme geldaanbieder zijn. Het is dertig dagen geldig vanaf de eerste vlucht en kost US $ 530 voor vier vluchten indien gekocht samen met een internationale TAM-vlucht, US $ 700 als u met een andere maatschappij vliegt. Extra vluchten zijn elk ongeveer US $ 150, veel goedkoper dan u waarschijnlijk zult betalen als u zelf een vlucht boekt binnen Brazilië.

Tenslotte, als u een vliegpas hebt en de tijd of datum van uw vlucht wijzigt, vergeet dan niet om de oorspronkelijke vlucht te annuleren. Als u dat niet doet, markeert de computer u als een no-show en worden al uw andere air-pass-reserveringen ook geannuleerd.

Budgetmaatschappijen

Een recent fenomeen in Brazilië is het verschijnen van budgetmaatschappijen, waarvan de grootste GOL is; anderen zijn onder andere Webjet en Azul, die in 2009 zijn gestart. GOL heeft een uitgebreid netwerk, goedkope stoelen, is efficiënt en meestal veel beter dan TAM – hoewel, irritant genoeg, American Express de enige buitenlandse creditcard is die op haar website wordt geaccepteerd. In de Braziliaanse vakantieperiodes (juli, rond kerstmis en carnaval) zijn vluchten vaak volgeboekt en moet je zo ver mogelijk van tevoren boeken. Buiten deze tijden, als je een beetje flexibel kunt zijn op data en als de TAM-airpass niet aan je behoeften voldoet, is je goedkoopste strategie om tickets te boeken bij Gol nadat je bent gearriveerd in Brazilië bij een Gol-balie op een luchthaven.

Vliegen vanuit het zuiden naar het noordoosten of Amazônia kan vermoeiend zijn, omdat veel van deze langeafstandsroutes niet meer zijn dan verheerlijkte busritten, die overal stoppen voordat ze naar het noorden rijden. Bij het plannen van uw reisschema is het een goed idee om zorgvuldig te controleren hoe vaak een vliegtuig stopt. Tussen São Paulo en Fortaleza kan een vlucht bijvoorbeeld vier keer of zo weinig als een keer stoppen.

Er zijn veiligheidsproblemen waarmee rekening moet worden gehouden bij het vliegen in het Amazonegebied, waar onderzoeken naar aanleiding van een recente reeks ongevallen ernstige problemen aan het licht brachten bij een aantal regionale luchtvaartmaatschappijen, met name Rico. Waar mogelijk, blijf bij Gol en TAM bij het vliegen rond de Amazone. In veel delen van Amazônia is vliegreizen in kleine vliegtuigen of aerotaxis heel gewoon – het regionale woord voor deze vluchten is teco-teco. Voordat u er een inneemt, moet u zich ervan bewust zijn dat de landingsbanen vaak gevaarlijk zijn, de vliegtuigen regelmatig overbelast raken en niet betrouwbaar worden onderhouden en dat er geen controles worden uitgevoerd op de kwalificaties van piloten – sommige niet.

Prijzen

Prijzen zijn redelijk in het zuiden en noordoosten, maar stijgen steil zodra het Amazonegebied erbij betrokken is, waar een retourvlucht uit Rio of São Paulo vaak griezelig vergelijkbaar is met de kosten van een vlucht naar Miami. Het is altijd veel goedkoper om interne tickets te kopen die zijn gekoppeld aan uw internationale vluchten als u van plan bent naar de Amazone te reizen vanuit Rio of São Paulo.

Geld en valuta:

De monetaire geld eenheid van Brazilië is de real (R$), in het meervoud reais, deze is verdeeld in 1,5,10, 25 en 50 cents. De Real is op dit moment strak gekoppeld aan de dollar en daardoor is er naar Braziliaanse begrippen weinig inflatie (10%). Vermijd het gebruik van biljetten met hoge waarde, omdat deze nauwelijks worden gebruikt en worden daardoor met argwaan geaccepteerd.

Sinds 1986 is de naam van de munteenheid van Brazilië 5 keer veranderd. Van ‘cruzeiro’ tot ‘cruzado’ en weer terug tot ‘cruzeiro’. Hierna werd het ‘cruzeiro real’ en in 1994 werd het de ‘Real’, de valuta die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt. Tot 1999 stonden de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse Real gelijk aan elkaar, maar als gevolg van wereldwijde financiële crisis is de waarde van de Real flink gezakt. Momenteel is de koers R$ 2,35 = US$ 1,00 en ten opzichte van de Euro is dit R$ 3,00 = € 1,00. Één Real bestaat uit 100 centavos. Er zijn munten van één, vijf, tien, vijfentwintig, vijftig centavos en een munt van 1 Real. Daarnaast zijn er briefjes van één, vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Real..

De officiéle omwisselkoers wordt dagelijks gepubliceerd in de kranten. Voor de koers van vandaag kunt u op de Currency Convertor van Yahoo kijken.

Banken:

De meeste grote banken zijn Braziliaans (Banco do Brasil, Bradesco) maar er zijn verschillende internationale banken zoals HSBC en Banco Real (ABN/AMRO). Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op nationale feestdagen, zaterdag en zondag zijn de banken niet geopend. U kunt met uw pinpas (mét Visa, Mastercard of Cirrus teken) geld opnemen maar let op: op de pinautomaat dient dan wél het Maestro of Cirrus teken staan.

De Amerikaanse Dollar is de meest geaccepteerde vreemde valute in Brazilië. Het is altijd handig om een kleine hoeveelheid Dollars bij u te dragen in geval van nood. De Braziliaanse Real kan niet worden omgewisseld buiten Brazilië. Wissel uw overgebleven Reais om in Dollars wanneer u het land verlaat, voordat u de paspoortcontrole doorgaat.

Creditcards:

U kunt in de grote plaatsen pinnen met uw bankpas, zélfs op het vliegveld van Manaus, midden in het Amazone gebied. VISA, Mastercard en American Express creditkaarten worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. U kunt verder met uw VISA creditkaart geld pinnen bij de HSBC, Banco do Brasil en Bradesco. Geld kan bij speciale wisselkantoren of bij de banken gewisseld worden, ook wisselen recepties van grotere hotels uw geld. Met uw pinpas kunt u geld opnemen bij Banco do Brasil (het meest vertrouwd) of bij de kiosken van 24-hour banking. Het gebeurd sporadisch maar het kan voorkomen dat u geen geld uit de machine krijgt maar dat later blijkt dat wél geld wordt afgeschreven. Bewaar altijd het bonnetje dat uit de machine komt zodat u hiermee bij uw bank thuis kunt claimen!

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u problemen voorkom. Betalingen of geldopnames met creditcard geven ook de meest gunstige wisselkoers.

Als u naar kleine dorpjes in het binnenland reist, is het aan te raden om cash geld mee te nemen, vooral in de weekenden als ook alle banken gesloten zijn. Wanneer u uw credit-card wilt gebruiken, vraag dan altijd vooraf of deze wordt geaccepteerd om te garanderen dat u hiermee kunt betalen. Sommige winkels en restaurants gebruiken nog het oude systeem met carbon-papier, wees in dit geval extra voorzichtig en verscheur het carbon-papier na ondertekening. om vervalsing te voorkomen.

NB: Traveler’s cheques zijn wel veiliger dan cash of credit-cards omdat ze zijn meeverzekerd voor de reisverzekering. Het is echter erg moeilijk om deze te wisselen buiten de grote steden als São Paulo en Rio de Janeiro, daarnaast is de wisselkoers ongunstig en zijn de bankkosten hoog.

Zakgeld:

Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Brazilië zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 150,- per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

Tip !

Wen eraan kleingeld en een aantal bankbriefjes in uw shirtzak te hebben zodat u kleine uitgaven kunt doen zonder grote hoeveelheden geld uit uw zak te halen, wat de aandacht kan trekken. Dit gemakkelijk toegangbare geld is ook handig om een zakkenroller snel tevreden te stellen. Als u een portemonnee bij u hebt, bewaar die in uw buideltas en gebruik het niet in openbaar vervoer of in plaatsen met veel mensen, waar het ongewenste aandacht kan trekken.